De groei

Een aspergeplant wordt op 20 centimeter diep in de grond geplant en hiervan kan ongeveer 10 jaar worden geoogst. Omdat witte asperges onder de grond worden gestoken wordt de grond op de plaats van de planten omhoog gebracht. Dit noemen ze een aspergebed. De asperge is eigenlijk de stengel van een vaste plant en groeit vanaf ongeveer 1 april.

Rond 24 juni wordt er gestopt met steken om de aspergeplant de kans te geven zich te herstellen en door te groeien. Indien er te lang wordt doorgegaan met oogsten, wordt de plant teveel belast en heb je het jaar daarna een slechtere oogst. Wanneer men voor het laatste jaar van een veld steekt, wordt het wel eens ‘kapot gestoken’. Dat wil zeggen dat er na 24 juni gewoon doorgeoogst wordt tot de kwaliteit of prijsvorming te wensen overlaat. Men hoeft dan immers het gewas niet te sparen voor een volgend jaar. Hierna wordt het veld gerooid en worden er op dezelfde akker een decennium lang geen asperges meer geplant.

Aspergeplastic
Om de oogst een beetje te kunnen sturen wordt er plastic op de aspergebedden gelegd. Dit heeft als voordeel dat de kopjes die boven de grond komen mooi wit blijven. Deze verkleuren namelijk als ze in het licht komen. Tegenwoordig wordt ook veel gebruik gemaakt van plastic welke aan de ene kant wit en de andere kant zwart is. Als het heel warm is wordt de witte kant boven gelegd, waardoor het zonlicht wordt gereflecteerd. Als het kouder is wordt de zwarte kant boven gelegd om de warmte aan te trekken en/of vast te houden.

Verwarmde bedden
Om ervoor te zorgen dat onze klanten met Pasen traditiegetrouw asperges op het menu kunnen zetten, ook indien Pasen heel vroeg valt, hebben wij een veld voorzien van een soort vloerverwarming. Er liggen hier verwarmingsslangen in de grond waardoor we ook in een koud voorjaar op tijd de 'witte dame' kunnen oogsten.

Aspergeseizoen
Asperges zijn een van de weinige groenten die nog enigszins seizoensgebonden verkrijgbaar is. Natuurlijk zijn er in de winter asperges uit Peru te koop, maar de smaak hiervan is niet vergelijkbaar met het verse product. Hetzelfde geldt natuurlijk voor asperges uit blik of pot.

Witte asperges van Hollandse bodem zijn verkrijgbaar van half maart tot 24 juni (St. Jan). Indien men een laatste jaar van een veld steekt worden de asperges soms nog tot in juli geoogst. Men hoeft de planten dan namelijk niet te sparen voor het volgende seizoen.

groei2

groei

plastic

Maak hier uw keuze...