Gezondheid

Voedingswaarde per 100 gram (rauw)

Kilojoule: 68 magnesium: 20 mg
Kcal 16 fosfor 60 mg
Eiwit 1 g vitamine B1 0,1 mg
Vezels 1,5 g vitamine B2 0,07 mg
Kalium 200 mg vitamine B6 0,03 mg
Calcium 20 mg vitamine C 30 mg
IJzer 1 mg vitamine E 1,2 mg

 

Er zit een luchtje aan...

Bij het plassen kunnen asperges een speciaal luchtje achterlaten.

Deze typische geur wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de 

aspergeplant. Deze worden in onze lever omgezet in vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten… en dat ruiken we. Althans: eerder werd verondersteld dat dit niet bij iedereen het geval was. Onderzoek heeft recentelijk echter uitgewezen dat er wel degelijk bij iedereen ‘een luchtje aan zit’, maar dat sommige deze geur niet kunnen waarnemen.

Met dikke letters genoteerd in de agenda: het aspergeseizoen. Haal alles eruit wat erin zit en doe asperges in de soep, salade, hartige taart of volg het klassieke aspergerecept.


Groene of witte asperges?

Het verschil in smaak is dat de groene asperge wat krachtiger, kruidiger en vitaminerijker is dan zijn witte soortgenoot. Het is eigenlijk niet nodig om de groene asperge te schillen (alleen de zeer dikke). Deze is ook zeer goed te gebruiken in salades. Voor de groene geldt, net als de witte, dat ze zeer caloriearm zijn.


Wokken

Je kunt asperges koken of wokken. Kies je voor koken? Een paar minuten is genoeg: laat ze slechts enkele minuten koken en vervolgens nog zo'n 8 minuten nagaren in de pan. Prik met een vork onderin de stengel om te controleren of deze gaar genoeg is.

Fijngesneden en rauw door een salade of met een beetje dressing zijn ze ook heerlijk. Het klassieke recept met ham en botersaus blijft natuurlijk populair.

176773067

Maak hier uw keuze...