Voedingswaarde
Kersen bevatten veel water. Het zijn de zoetste en de meest energierijke rode vruchten (68 kcal per 100g) door hun hoge gehalte aan koolhydraten (bestaande uit glucose en fructose). Ze leveren ook een interessant vezelgehalte. Kersen hebben een goed gehalte mineralen, in het bijzonder kalium. Ze leveren ook veel spoorelementen. Kersen voeren een breed gamma van vitaminen aan, waaronder vitamine C en pro-vitamine A (caroteen), die in interessante hoeveelheden aanwezig zijn.
• Vitamine C (15 mg per 100g);
• Provitamine A (caroteen) (0,40 mg per 100g);
• Vitamine B3 of PP (0,35mg per 100g);
• Vitamine B5 (0,20 mg per 100g);
• Vitamine E (0,13 mg per 100g);
• Kalium (250 mg per 100g);
• Fosfor (71 mg per 100g);
• Calcium (17 mg per 100g);
• Magnesium (13 mg per 100g):
• IJzer (0,40 mg per 100g).
Eigenschappen
Kersen zijn verfrissend en zitten vol anti-oxidanten.
Ze leveren suiker (glucose + fructose) die rechtstreeks door het organisme opgenomen en gebruikt kan worden. Kersen helpen bij het herstellen van het mineralengehalte in het organisme. Ze hebben een sterke urineafdrijvende werking, waardoor ze de werking van de nieren bevorderen. De vezels in de kersen stimuleren de darmwerking.
RECEPT KIRZENSTREUF Aantal personen: 4 Ingredienten: Beslag zelf maken: – 200 g zelfrijzende bloem – 1/2 liter melk – 30 g fijne suiker – 1 pakje vanillesuiker – 4 eieren Of: neem een pak basisbeslag boter of olie om in te bakken Mierlose Zwarten (1 kilo) poedersuiker Benodigdheden: mixer zeef (bij maken eigen beslag) Bereiding zelf beslag maken: Óf: maak beslag volgens de aanwijzingen van de verpakking 'pannenkoekenmix'. Zorg dat de pan ingevet en goed heet is voor je begint te bakken. Giet een kleine pollepel deeg in de pan. Door met je pan te draaien tijdens het opgieten van het deeg, wordt het beslag mooi gelijkmatig verdeeld. Leg de kersen bovenop het beslag zodat het beslag goed vol ligt. Verdeel met de achterkant van de pollepel nog wat beslag over de kersen heen. Zodra het deeg bovenaan niet meer vloeibaar of vochtig is, of als de randjes krokant beginnen te worden, kun je pannenkoek draaien en nog kort de ommezijde bakken. Tip: Gebruik voor het wentelen een grote deksel. Serveer eventueel met poedersuiker.