De geschiedenis

Verleden en heden van ons kersendorp

Ons dorp Mierlo, gelegen in Oost-Brabant was ooit een uitgestrekt kersenland met een eigen ras. Begin 20e eeuw kwam in Mierlo de kersenteelt op gang en het ras ‘Mierlose Zwarte’ verwierf landelijk grote bekendheid en waardering. Vele boomgaarden werden aangelegd en in 1910 werd veilingvereniging ‘De Kersenboom’ opgericht. Dit alles had een zeer positieve invloed op de Mierlose economie. Zangvereniging St. Lucia organiseerde in 1948 met veel succes het eerste Kersenoogstfeest. Dit jaarlijks terugkerende festijn, compleet met verkiezing van de Kersenkoningin, werd later ondergebracht in de stichting “De Mierlose Kers’. De Mierlose Kersenoogstfeesten waren regionaal een begrip. Op het hoogtepunt trok de optocht van praalwagens tienduizenden bezoekers en waren er optredens van artiesten als Dorus en Rudy Carell. Helaas kwam er vrij abrupt een einde aan deze mooie tijd.

Bij de ruilverkaveling was er iets veranderd aan de grondwaterstand, waardoor bomen massaal stierven. Andere boomgaarden werden gekapt om plaats te maken voor nieuwbouw en ook werd het steeds moeilijker om plukkers bereid te vinden voor een paar centen de lange ladder te bestijgen. Hierdoor verdween de ene na de andere boomgaard. In 1959 werden de laatste kersen geveild en het laatste Kersenoogstfeest werd in 1971 gevierd. Hiermee verdween een stuk dorpsbeleving uit Mierlo.

Kersendorp zonder kersen

Wie heden ten dage Mierlo binnenrijdt ontkomt er niet aan: overal wordt men geattendeerd op het kersenverleden. Zo is het logo van het dorp: een spreeuw met twee kersen in zijn snavel

Wie verder het dorpsleven induikt ontdekt, dat er nog vele verenigingen bestaan met aan de kersenteelt gerelateerde namen als: carnavalsvereniging ‘De Kersepit’, opgericht na de teloorgang van de kersenteelt. Zij lieten in juli 2004, ter ere van hun 44-jarig jubileum, een kersenpannenkoek bakken van 6 meter doorsnee. Hij moest met een hijskraan worden gekeerd. Ook Carnavalsvereniging ‘De Spruwwejagers’, koor ‘De Kersenzangers’ en Blaaskapel ‘De Kersenlanders’ verwijzen naar het kersenverleden. Verder wordt jaarlijks nog de belangrijke wielerklassieker: ‘De Kersenronde’ georganiseerd.

Kersen terug in Mierlo

Wij proberen met onze boomgaard weer een stukje oude nostalgie en beleving terug te hebben gebracht in Mierlo. 

Onze boomgaard is gelegen aan een doorgaande weg bij het binnenkomen van het dorp en blaast zo de associatie van Mierlo met kersen weer nieuw leven in.

Natuurlijk is in onze boomgaard ook het oude ras ‘Mierlose Zwarte’ te vinden, zij het geteeld op de nieuwe manier: geënt op een langzaam groeiende onderstam. Omdat dit ras een vrij kleine, kwetsbare kers geeft, die onovertroffen is voor de ‘kirzestreuf’ (kersenpannenkoek), maar niet de meest ideale kers is voor gewone consumptie, hebben we naast dit ras ook verschillende andere rassen geplant. Dit ook om te zorgen voor een spreiding van de oogst en een goede bestuiving van de bomen.

Wij hopen dat u als consument zult gaan beamen dat we in elk deel van het kersenseizoen weer een nieuwe topper kunnen presenteren..!!!

Maak hier uw keuze...